Αφιέρωμα στο Στέφανο Βασιλειάδη

Αφιέρωμα στο Στέφανο Βασιλειάδη

Story Highlights

ΑΠΟΗΧΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα «Τα μυστικά τραγούδια της ζωής» στη μνήμη του ακάματου εργάτη, μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Στέφανου Βασιλειάδη. Πλήθος κόσμου, φίλων, μαθητών και συνεργατών του κατέκλεισε το θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών – Ψυχικού το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 στις 7:00 το απόγευμα.
Το αφιέρωμα συνδιοργανώθηκε, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του, από την οικογένειά του, τη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και ο πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. της, και από το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Φεγγαράκι, παιδικό τραγούδι του συνθέτη, το οποίο ακούστηκε από ηχογράφηση της δεκαετίας 1970 με τη μικρή κόρη του συνθέτη Βίκυ στην α΄ φωνή, και τον πατέρα της στο πιάνο και στην β’ φωνή. Το τραγούδι στη συνέχεια ερμήνευσε η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών Θωμά Λουζιώτη που αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία να ιδρυθεί η Στέγη και να ηγείται αυτής της προσπάθειας στα πρώτα της βήματα ο Στέφανος Βασιλειάδης. Επίσης ο Γεν. Γραμματέας της, Γιώργος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε σε γεγονότα απ’ την βιωματική σχέση που είχε μαζί του και σκιαγράφησε την προσωπικότητά του, αναφέροντας στιγμιότυπα από την ζωή του.
Εκ μέρους της οικογένειας η κόρη του Συνθέτη Έβη, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και το κοινό για τη συμμετοχή του και ανέγνωσε μήνυμα του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτρονικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). Ακολούθως ο γιός του Θεόφιλος διάβασε το Αντί Βιογραφικού που είχε γράψει ο ίδιος ο συνθέτης πριν φύγει απ’ τη ζωή.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών κ. Θόδωρος Αντωνίου ο οποίος εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Στέφανου Βασιλειάδη.
Στη συνέχεια ακούστηκε το παιδικό τραγούδι Η Κατάρα του Πεύκου, που ερμήνευσε η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα.
Ακολούθησε ομιλία του Χαράλαμπου Δαραδήμου, εικαστικού καλλιτέχνη, εκπαιδευτικού, για την εμπειρία που είχε μαζί του στον μουσικό-εικαστικό χώρο. «Αν δεν ήταν ο Στέφανος…», Αν δεν ήταν ο Στέφανος, κάποια στιγμή, κάποια ώρα, κάποια μέρα, μια χρονιά, δύο χρονιές, πολλές χρονιές, κάπου στο καθημερινό ή στο ξέχωρο… κάτι που ζήσατε μαζί με τον Στέφανο, που είδατε, που ακούσατε, που γνωρίσατε, κάτι μικρό ή μεγάλο, κάτι απ’ όλα αυτά… το όποιο κάτι… αν δεν ήταν ο Στέφανος δεν θα είχε υπάρξει. Όχι, δεν είναι οι θύμησες που επιστρέφουν, είναι το κομμάτι του πλούτου μας που δεν εξαργυρώνεται.
Ακούστηκε Απόσπασμα (6η ενότητα: Αίμα) της ταινίας του Θανάση Ρεντζή Corpus (1979) που δημιουργήθηκε πάνω στη μουσική του ηλεκτροακουστικού έργου Αίμα (1974) του Στέφανου Βασιλειάδη.
Επίσης τα μυστικά τραγούδια της νύχτας – Προς το Φως (απόσπασμα) (πάνω στο Τραγούδι της Πόρνης από το θεατρικό έργο του Ν. Καζαντζάκη Βούδας, 1978) ερμήνευσε η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου.
Το πρώτο μέρος έκλεισε με τον Κουκλόκοσμο (ηλεκτρονική μουσική, 1973) με την πρώτη χορογραφημένη εκδοχή από τις Δήμητρα Σβήγκου και Ράνια Παπαϊωάννου (παραγγελία για το αφιέρωμα) που ερμήνευσαν οι μαθητές της Σχολής Χορού Artistico.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την Χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού να ερμηνεύει τον Ποντικούλη, παιδικό τραγούδι (σε ποίηση Ζαχαρία Παπαντωνίου) και τον Μακάκο, το γατάκι, παιδικό τραγούδι (σε στίχους και μουσική του ίδιου του συνθέτη), υπό την διεύθυνση της Μαρίας Κομισοπούλου, στο πιάνο ο Στέφανος Τσοκάκης, όπου τα παιδιά χειροκροτήθηκαν ιδιαίτερα.
Σημαντική και ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ του Κώστα Φέρρη για την τότε ΕΡΤ σχετικά με το Πολύτοπο Μυκηνών του Ιάννη Ξενάκη, «Ο Στέφανος Βασιλειάδης διευθύνει» – όπου είδαμε και ακούσαμε τον Στέφανο Βασιλειάδη να διδάσκει και να διευθύνει την πρόβα της παιδικής χορωδίας.
Τα Χορικά από τις Τραχίνιες του Σοφοκλή (1970), Πάροδος (“Εσένα τον Ήλιο ζητώ…” ), και το Α΄ Στάσιμο (Ιώ παιάν), ερμήνευσε το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Καραβέλη, στο νταούλι ο Στέφανος Αθηναίος.
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή εθνομουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα με τίτλο «Ο Στέφανος Βασιλειάδης και η Ελληνική μουσική παράδοση», όπου ανέλυσε τη Μουσική διαδρομή του Στέφανου Βασιλειάδη και συνέδεσε τις μουσικές καταβολές του, για να τονίσει την αρμονική σύμπλευση των δύο μουσικών κόσμων, Ανατολής & Δύσης.
Παρουσιάστηκε ο Κομμός Εκάβης – χορού από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, ηχογράφηση από την χοροθεατρική παράσταση των Χορικών της Ζουζούς Νικολούδη (Μ.Μ.Α. 1998).
Συγκίνηση προκάλεσαν οι δύο κόρες του συνθέτη Βίκη & Έβη όταν ερμήνευσαν το Μεγάλο Ευχαριστώ, τραγούδι – τιμή στους δασκάλους (σε στίχους – μουσική του ίδιου του Στέφανου Βασιλειάδη) με τη συμμετοχή της Παιδικής χορωδίας του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δήμου Κορινθίων, υπό την διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου.
Η βραδιά έκλεισε με το χαρακτηριστικό ηλεκτροακουστικό έργο Εν Πυρί έργο για κοντραμπάσο και οκτάιχνη μαγνητοταινία στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου (1972-73), όπου ερμήνευσε ο Βασίλης Παπαβασιλείου, σόλο κοντραμπάσο.
Η Εκδήλωση δεν ήταν μόνο ένα συγκινητικό αφιέρωμα μνήμης και τιμής στο Στέφανο Βασιλειάδη, αλλά και μια ευκαιρία γνωριμίας και προσέγγισης στο πολύπλευρο δημιουργικό έργο και στην προσωπικότητα ενός χαρισματικού μουσικού, ανθρώπου και δασκάλου που διαπαιδαγώγησε με τον τρόπο, το ήθος και τις γνώσεις του μια ολόκληρη γενιά νέων καλλιτεχνών, μυώντας τους στην σύγχρονη μουσική πρωτοπορία.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια του επιτυχημένου αφιερώματος είχε ο Κοραής Δαμάτης.

Βίντεο Εκδήλωσης

Πηγή βίντεο: Πεμπτουσία

About The Author

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών είναι Συλλογικός Πολιτιστικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος συνενώνει πανελλαδικά φορείς που διατηρούν στους κόλπους τους χορωδιακά σχήματα ή ασχολούνται με τη χορωδιακή τέχνη, δραστηριότητα και έρευνα καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν κάποια από τις ανωτέρω ιδιότητες.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *