Profile Info
Αριθμός Μητρώου
97
Name
Εργαστήρι Ψαλτικής
Λογότυπο
Σύνοψη
Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής
Ιστορικό

Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες (είναι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, καθηγητές), διακατέχονται όμως το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για την συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης.
Οι μουσικές καταβολές του Εργαστηρίου Ψαλτικής προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασύβουλο Στανίτσα, μαθητής του οποίου χρημάτισε επί σειράν ετών ὁ χοράρχης Ἀθανάσιος Παϊβανᾶς.
Όλες οι μουσικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Ψαλτικής – από την ίδρυσή του έως σήμερα – έχουν ως κύριο άξονα την Ψαλτική Παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως. Το Εργαστήρι Ψαλτικής χαρακτηρίζεται ως η βυζαντινή χορωδία η οποία υπηρετεί και καλλιεργεί την Ψαλτική Τέχνη της Πόλης, την άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακουστική παράδοση, όπως αυτή τεκμηριωμένα φθάνει δια μέσου των αιώνων από τον δάσκαλο στον μαθητή μέχρι σήμερα.
Εξέχουσες προσωπικότητες έχουν εγγράφως εκφράσει πολύ κολακευτικά σχόλια για το Εργαστήρι Ψαλτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Πέργης κ. Ευάγγελο, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο και τ. Δομέστικο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, πλειάδα Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, την Αδελφότητα των Δανιηλαίων. Αντίστοιχες έγγραφες κριτικές και πολύ θετικά σχόλια έχουν εκφρασθεί από προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Μουσικής (καθηγητές Κονσερβατορίων, μαέστρους, σολίστ κ.α.).

Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον χώρο της χορωδιακής Βυζαντινής Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναντήσεις ξένων και ελληνικών χορωδιών, σε θεολογικές και επιστημονικές ημερίδες σε εορταστικές εκδηλώσεις των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Θρησκευτικής Μουσικής, ο οποίος διεξήχθη στην Πρέβεζα το 2002, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία των βυζαντινών χορωδιών και το Ειδικό Βραβείο της καλύτερης ελληνικής χορωδίας του 8ου Διεθνούς Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής.
Στις πρόσφατες δραστηριότητες του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΑΛΤΙΚΗΣ μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται:
• Η συναυλία με τίτλο «Έμμελα Θεία Πάθη» που πραγματοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος 2017-2018 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 29/3/2018.
• Η συναυλία υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στην οποία παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στη συναυλία μαζί με το Εργαστήρι Ψαλτικής έψαλαν και οι Άρχοντες Οφικιάλιοι Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Φώτιος Κετσετζής, Αθανάσιος Βουγιουκλής.
• Η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου με τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ» ο οποίος περιλαμβάνει ύμνους του Πεντηκοσταρίου όπως αυτοί εψάλλοντο μέσα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό από τον Θρασύβουλο Στανίτσα.
• Η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου με τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, επετειακή έκδοση με την ευκαιρία της ελεύσεως του λειψάνου της Αγίας Ελένης στην Αθήνα.
• Η συναυλία στον Πατριαρχικό Ναό του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι και η συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.
• Η συναυλία στην συνάντηση Βυζαντινών χορωδιών στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
• Η συναυλία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα κατά τη βραδιά βράβευσης του Εργαστηρίου Ψαλτικής από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.
• Η κυκλοφορία του ψηφιακού δίσκου «Ύμνοι από την ασματική ακολουθία του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτου» έργο το οποίο η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ανέθεσε στο «Εργαστήρι Ψαλτικής».
• Η συμμετοχή του στον Μέγα Συνοδικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
• Η συναυλία στην πόλη Valejo της Σερβίας.
• Η συναυλία στην αίθουσα Rachmaninoff του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκυ στη Μόσχα.
• Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας.
• Η συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα.
• Η συναυλία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα, κατά το ετήσιο θεολογικό-πολιτιστικό συνέδριο «Χριστουγεννιάτικες Αναγνώσεις», που διοργάνωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
• Η συμμετοχή στο 11th Advent & Christmas Songs Festival, στη Βουδαπέστη.
• Η συμμετοχή στο Ορθόδοξο Μουσικό Φεστιβάλ (International Festival “Academy of Orthodox Music”) στην Αγία Πετρούπολη με την πραγματοποίηση συναυλίας στην αίθουσα Capella.
• Η συμμετοχή του στο Γ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού που διοργανώνει το Αμερικανικό Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (ASBMH, Pittsburg, Η.Π.Α.)

Στο Εργαστήρι Ψαλτικής ψάλλουν (κατ’ αλφαβητική σειρά ονόματος)



Ανδρέας Σαρλάνης
Απόστολος Βαλσαμάς
Ἀρης Ζαμάνος
Βασίλης Τσαντήλας
Γιάννης Γακίκος
Γιάννης Παϊβανάς
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Γιώργος Σαλάτας
Γιώργος Ψωμάς
Δημήτρης Αλυσανδράτος
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Δημήτρης Κοτζαμανίδης
Δημήτρης Μαρλαγκούτσος
Δημήτρης Μπαλλάς
Δημήτρης Μπόρσης
Δημήτρης Φανουργάκης
Δημήτρης Φίλης
π. Εμμανουήλ Νταλλαρής
Ζαννής Ζαμάνος
Θοδωρής Ἀντωνίου
Κώστας Κίκιλης
Κώστας Ριζιώτης
Κώστας Σεϊτανίδης
Κώστας Φιλίππου
Μάξιμος Κοντιζάς
Μηνάς Σαρλάνης
Νεκτάριος Μετζάκης
Νίκος Καβουρίνος
Νίκος Παϊβανάς
Παναγιώτης Γούσης
Παναγιώτης Σαρλάνης
Παναγιώτης Φιλίππου
Σπύρος Αντωνίου
Σπύρος Πετικίδης
Τάσος Βλάχος
Χρήστος Χαλκιόπουλος
Τμήματα
Το Εργαστήρι Ψαλτικής (www.ergpsa.gr ) πέραν των δραστηριοτήτων του στο χώρο των συναυλιών δραστηριοποιείται και στους εξής τομείς:
Δημιουργία αρχείου Ψαλτικής Τέχνης. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλη βάση δεδομένων με ηχογραφήσεις των Πρωτοψαλτών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας καθώς και άλλων ψαλτών της Κωνσταντινουπόλεως αλλά του Ελλαδικού χώρου. Επιπλέον περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή βυζαντινών χορωδιών του 20ου και του 21ου αιώνα (από το Οικουμενικόν Πατριαρχείο, την Κωνσταντινούπολη γενικότερα, τον Ελλαδικό χώρο κ.α.)
Δημιουργία βάσης δεδομένων χειρογράφων βυζαντινής μουσικής. Αυτό περιλαμβάνει:

μεγάλη συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων (από πηγές της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας κ.α.)
μεγάλη συλλογή χειρογράφων των Πρωτοψαλτών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
παρτιτούρες που καταγράφονται από απομαγνητοφωνήσεις των Πρωτοψαλτών της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας και άλλων πρωτοψαλτών.
Εικόνα Τμήματος 1
-
Εικόνα Τμήματος 2
-
Εικόνα Τμήματος 3
-
Εικόνα Τμήματος 4
-
Εικόνα Τμήματος 5
-
Εικόνα Τμήματος 6
-
Εικόνα Τμήματος 7
-
Εικόνα Τμήματος 8
-
Εικόνα Τμήματος 9
-
Εικόνα Τμήματος 10
-
Εικόνα Υπόλοιπων Τμημάτων
-
Video Χορωδίας
Μαέστροι
Ο χοράρχης Θανάσης Ι. Παϊβανάς (www.paivanas.gr) γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίον διδάχθηκε σε ιδιαίτερα μαθήματα (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και εκ των πρώτων συνεργατών του καθηγητού Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη.
To 1983 πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και απέσπασε τη μοναδική υποτροφία για σπουδές στο Ωδείο Αθηνών όπου και φοίτησε. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό Άριστα παμψηφεί (τάξη κ. Γ. Μαλαφή). Σπούδασε ευρωπαϊκή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου και επί σειρά ετών κλασσικό τραγούδι στον καθηγητή και τενόρο της Λυρικής Σκηνής Γιώργο Ζερβάνο. Για περισσότερα από 10 χρόνια υπήρξε χορωδός των χορωδιών, ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Με μέριμνα της χορωδίας ΟΤΕ παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων διεύθυνσης χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Υπήρξε εισηγητής στο 3ο και στο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (Μέγαρο Μουσικής 2006, αίθουσα «Παρνασσός» 2009).
Το καλοκαίρι του 2009 και του 2010 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στην Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Επί σειρά ετών υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του ΟΤΕ και επιπλέον χρημάτισε διευθυντής έργου για την εμπορική ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ευφυούς Δικτύου και του ADSL.
Είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Μαθηματικό) με επιπλέον σπουδές στην Πληροφορική. Είναι κάτοχος Masters στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Illinois, Η.Π.Α).
Φωτογραφία Μαέστρου 1
-
Φωτογραφία Μαέστρου 2
-
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος – Διοικητικός Υπεύθυνος – Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Καλλιτεχνικός Διευθυντής :
Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς, κιν.: (κιν.:6974500042) Χοράρχης, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ»
Contact Info
Επικοινωνία
«Εργαστήρι Ψαλτικής»
Βυζαντινός Χορός
Θεαγένους 3, Παγκράτι 11634 Αττικής
τηλ - fax.: 6981700048
e-mail: info@ergpsa.gr, athpai@otenet.gr
web site: www.ergpsa.gr
Πρόεδρος – Διοικητικός Υπεύθυνος – Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Καλλιτεχνικός Διευθυντής : Αθανάσιος Ι. Παϊβανάς, κιν.: (κιν.:6974500042 Χοράρχης, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ»
Email
info@ergpsa.gr
Email 2
-
Ιστοσελίδα
Social Profiles
Ηχητικό Αρχείο
-
Twitter
-
Google+
-
Πληροφοριες Λογαριασμου
Cover Image
-

Recent Posts