Μεγαλειώδης Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στο Νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών

ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΦΩΚΑΕΩΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΑΛΤΙΚΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συναυλία – μουσική συνάντηση των δύο εξαιρετικών Βυζαντινών χορωδιών, του «Εργαστηρίου Ψαλτικής» και του «Θεοδώρου Φωκαέως», το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στις 7.00 μ.μ., στον νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, με συνδιοργάνωση του πολιτιστικού ομίλου «Θ. Φωκαεύς» και  της  Ι. Μ. Πατρών, υπό την αιγίδα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.  Η εκδήλωση είχε τον  τίτλο «Ευλογήσω τον Κύριον εν παντί καιρώ» και ήταν μουσικά αφιερωμένη στην περίοδο του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής που διάγουμε. Οι δύο αδελφοποιημένες χορωδίες, που θεωρούνται κορυφαίες στο είδος τους στον Ελλαδικό χώρο, απέδωσαν, η καθεμία χωριστά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, γνωστούς, επίκαιρους, κατανυκτικούς ύμνους και καταχειροκροτήθηκαν.

Την μουσική εσπερίδα άνοιξε ο  φιλοξενούμενος Βυζαντινός Χορός  του «Εργαστηρίου Ψαλτικής», ο οποίος απέδωσε με τελειότητα το πρόγραμμά του, υπό την χοραρχία του κ. Αθανασίου Παΐβανά, ψάλλοντας κλασσικά Βυζαντινά μέλη, ιδίως του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασυβούλου Στανίτσα, με εξαιρετική μουσική τεχνοτροπία, από τα οποία ξεχώρισαν σε εκτέλεση το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, «Την Υψηλόφρονα γνώμην» και το Κοινωνικό της  Λειτουργίας των Προηγιασμένων, «Γεύσασθε». Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε από την χορωδία της Αποστολικής πόλεως των Πατρών, την «Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», που έψαλλε υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και χοράρχη της κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Ο Βυζαντινός χορός απέδωσε άρτια τα μέλη που επέλεξε ο χοράρχης του, συμφώνως προς το Πατριαρχικό ύφος, με άριστες τονικές εναλλαγές και πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος. Συγκινητική και γλυκύτατη ήταν η απόδοση του προσευχητικού ύμνου «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου» και  του Μεγάλου Προκειμένου των Κατανυκτικών Εσπερινών «Έδωκας Κληρονομία», ενώ  μοναδική,  επική και δωρική η ψαλμωδία  του Θεομητορικού Μεγαλυναρίου «Επί Σοι χαίρειΤην γαρ Σην Μήτραν». Ήταν όντως μια μεγαλειώδης μουσική συνάντηση, που μαγνήτισε και καθήλωσε το πολυπληθές, φιλόμουσο ακροατήριο, προκαλώντας την ψυχική ανάταση των παρευρισκομένων. Στην συναυλία, την ανάγνωση των βιογραφικών των χορωδιών και την παρουσίαση και ανάλυση των ύμνων που απέδωσαν οι Βυζαντινοί χοροί, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», ιατρός Ορθοπαιδικός,   κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος στο τέλος της συναυλίας  ευχαρίστησε τους υπεύθυνους της διοργάνωσής της, εξήρε την μουσική απόδοση των χορών και τόνισε πως «οι δύο χορωδίες κοπιάζουν και εργάζονται, υπηρετώντας τον ίδιο ευγενή σκοπό, αυτόν της διάσωσης και διάδοσης του αμύθητου πλούτου της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας Παράδοσης, της Ιεράς Υμνολογίας μας.

Την θαυμάσια αυτή μουσική σύναξη των κορυφαίων – πανελληνίως –  Βυζαντινών χορωδιών, έκλεισε με ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα και στις δύο χορωδίες και τα μέλη τους    για την υπέροχη απόδοσή τους και την αγαστή συνεργασία τους, συνεχάρη τον κ. Βέργο για την ευγενή πρωτοβουλία του και τους δύο χοράρχες και τους χορωδούς των χορωδιών για την εξαίσια συμμετοχή τους. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», τόνισε για άλλη μια φορά πως πρόκειται για μια χορωδία που διαφημίζει την πόλη των Πατρών και την Μητρόπολή της σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με διεθνή  αναγνώριση και πολλαπλές εμφανίσεις, διακρίσεις και βραβεύσεις για το έργο της σε όλη την Ευρώπη. Στο τέλος και πριν την αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων, ο Σεβασμιώτατος χάρισε εικόνες του προσφάτως Αγιοποιηθέντος Αγ. Γερβασίου στους  χοράρχες και ένα βιβλίο του Αγ. Ανδρέα στον πρόεδρο της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιο Βέργο. Αναμνηστικά δώρα έδωσε ο Μητροπολίτης επίσης στους χορωδούς και των δύο χορωδιών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, πολλοί σεβαστοί πατέρες, οι μουσικολογιώτατοι Ιεροψάλτες: κ. Μπουχάγιερ Αριστείδης, Πρωτοψάλτης του νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών,  ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής της Ι. Μ. Αιγιαλείας κ. Μπίκος Βασίλειος, ο Πρωτοψάλτης κ. Σακαλής Δημήτριος, ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών κ. Σταυριανός Δημήτριος, από το νέο προεδρείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών, ο αντιπρόεδρος  κ. Καρυτινός Σωτήριος,  Πρωτοψάλτης του παλαιού  Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, εκπρόσωποι των Αρχών (ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του κινήματος ΝΙΚΗ, οδοντίατρος  κ. Φώτιος Ηλιόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης Σβώλη κ. Μάχη Σιώρου και ο Διαμερισματικός Σύμβουλος Νικόλαος Τσεκούρας)  και πλήθος κόσμου.  

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Σταματόπουλος  Χαράλαμπος, π. Πατσός Βασίλειος, Αθανασόπουλος Σωτήριος,  Γαρδίκης Νεκτάριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Δημήτρουλας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραβιώτης Νικόλαος, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Πάνος, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Παπαδημητρίου Νικόλαος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Τζουμανίκας Παναγιώτης, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *