Για πολλά χρόνια, εκατοντάδες ερασιτεχνικών φωνητικών σχημάτων, που υπηρέτησαν (και εξακολουθούν ακόμα να υπηρετούν), την όμορφη χορωδιακή μουσική στην πατρίδα μας, αναζητούσαν τον φορέα και κυρίως τον άνθρωπο που θα τα εκπροσωπούσε επαξίως και που θα φρόντιζε να αναγνωρίσει και να δικαιώσει τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά τους. Αλλ’ ούτε ο φορέας υπήρχε ούτε ο άνθρωπος που θα ήταν άξιος να τα εκπροσωπήσει.
Και ξαφνικά, η πολύχρονη αυτή προσδοκία τους για μιαν αναγνώριση – επιτέλους – από τα αρμόδια Κρατικά όργανα, τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς, τα ΜΜΕ, τον Τύπο και τα Διεθνή Κέντρα μουσικής (που δεν θα συνδεόταν, κατ’ ανάγκην και με αιτήματα οικονομικής ενίσχυσής τους), έλαβε ικανοποίηση.
Κι ήταν τότε, που μια δραστήρια ομάδα εκπροσώπων του Ελληνικού Χορωδιακού Κόσμου, με επικεφαλής τον θαυμάσιο και μοναδικό Μουσικοπαιδαγωγό και συνθέτη, ΣΤΕΦΑΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ (που γοήτευε με τα τραγούδια του, όσο κανείς άλλος, την ψυχή των παιδικών χορωδιών της πατρίδας μας), προχώρησε στην ίδρυση της “ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ”, τον Μάιο του 2002.
Όλη, τότε, η Χορωδιακή μας οικογένεια, με ένα στόμα, ομολόγησε ότι στο πρόσωπο του Στ. Βασιλειάδη, η Ελληνική Χορωδία, βρήκε τον αναντικατάστατο, που θα την οδηγούσε με γνώση και ευθύνη σε επίπεδα υψηλότερα, από κάθε άποψη, σε δρόμους καλλιτεχνίας ασφαλέστερους. Κι άρχισε πλέον να ελπίζει…
Δυστυχώς, όμως, ο μεγάλος δάσκαλος και σεμνός Μουσικοπαιδαγωγός, έφυγε από κοντά μας, στις 23 Μαΐου 2004. Έμεινε όμως ακέραιη η ωραία του παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη που μας υποχρεώνει όλους, όχι απλώς να μην απομακρυνθούμε απ’ τις θαυμαστές καταστατικές επιδιώξεις της Στέγης μας (που αυτός ο ίδιος εμπνεύστηκε για μια ειλικρινή αναβάθμιση των Ελληνικών Χορωδιών) αλλά και, αυτόχρημα, ν’ αναλωθούμε για την απόλυτη επιτυχία τους.
Ασφαλώς, θα υπερασπισθούμε το όραμα του Στέφανου Βασιλειάδη, με μια νέα προσπάθεια, μέσα από τη δημιουργία της Στέγης, για τις Ελληνικές Χορωδίες, πέρα από συντεχνιακές και άλλες επιδιώξεις, θα αναζητήσουμε την ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, την ΝΕΑ ΙΔΕΑ για μια πιο ΣΥΓΧΡΟΝΗ, πιο ΛΑΜΠΕΡΗ, πιο ΠΟΙΟΤΙΚΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ πορεία της Ελληνικής Χορωδίας, στον Πνευματικό και Καλλιτεχνικό ορίζοντα του σημερινού κόσμου.
Έτσι η Στέγη έκανε πράξη το όραμά της για ποιοτική αναβάθμιση της Ελληνικής Χορωδίας μέσα από νέες μορφές επικοινωνίας, υποστήριξης, προβολής και ανάδειξης του έργου των μελών της, με συλλογικότητα, συμμετοχικότητα, δημιουργικότητα και απόλυτο σεβασμό στη Μουσική Τέχνη.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών είναι Συλλογικός Χορωδιακός φορέας,μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος συνενώνει πανελλαδικά φορείς που διατηρούν στους κόλπους τους χορωδιακά σχήματα ή ασχολούνται με τη χορωδιακή τέχνη, δραστηριότητα και έρευνα καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν κάποια από τις ανωτέρω ιδιότητες.
Ιδρύθηκε το 2002 με τη πρωτοβουλία του αείμνηστου μεγάλου δασκάλου, μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Στέφανου Βασιλειάδη, που υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρός της. Τη θέση αυτή διαδέχθηκε ο μαέστρος των χορωδιών Κορίνθου και Ο.Τ.Ε. Αθήνας Αλέξανδρος Παπαγιαννόπουλος, από τους πλέον βραβευμένους και αναγνωρισμένους Έλληνες διευθυντές χορωδίας. Tο Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, ο καταξιωμένος συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, του οποίου το έργο είναι Πανελλήνια γνωστό. Μετά τις διεξαχθείσες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβούλιου της περιόδου 2013-2016 & 2016-2019 τη θέση του προέδρου έχει ο Θωμάς Λουζιώτης εκ των Ιδρυτικών Στελεχών της Στέγης, πρόεδρος και μαέστρος Χορωδιών.
Η Στέγη εκπροσωπεί Χορωδιακούς Φορείς απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στους οποίους δραστηριοποιούνται σημαντικές προσωπικότητες του μουσικού χώρου (συνθέτες, αρχιμουσικοί, μουσικολόγοι, διευθυντές Χορωδιών, καθηγητές, ερμηνευτές) αλλά και στελέχη διοίκησης των πολιτιστικών οργανισμών, που με τις γνώσεις και την πείρα τους συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία και την ανάπτυξη της Χορωδιακής τέχνης.
Είναι μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association – Europa Cantat, με τις οποίες συνεργάζεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια σχετικά με χορωδιακά θέματα.
Θέτει υπό την αιγίδα της, συνδιοργανώνει και συμμετέχει κάθε χρόνο με ομιλίες και παρεμβάσεις των μελών της, τα Πανελλήνια Συνέδρια Χορωδιών.
Ενισχύει το έργο των Ελληνικών Χορωδιών παρέχοντάς τους απαραίτητο υλικό (παρτιτούρες, cd, κλπ.).
Η Στέγη έχει διοργανώσει πολλές θεματικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις των μελών της σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα έχει προβεί σε εκδόσεις λευκωμάτων και CDs με χορωδιακά έργα, τα οποία διανέμει στα μέλη, στους φίλους και στους συνεργάτες της. Έχει δική της Ιστοσελίδα (www.stegi-chorus.gr) μέσω της οποίας προβάλλεται τόσο το έργο της ΣΤΕΓΗΣ, όσο και των Μελών της. Έχει επίσης δημιουργήσει ψηφιακό αρχείο με τα Μέλη της Στέγης.
Κύριοι σκοποί της Στέγης είναι:
♪ Η συμβολή στην εξασφάλιση των όρων για τη δημιουργική ανάπτυξη και δράση των ελληνικών χορωδιών. ♪ Η προαγωγή και καλλιέργεια της χορωδιακής μουσικής. ♪ Η συμβολή στη διάδοση και προβολή του έργου και των δραστηριοτήτων των ελληνικών χορωδιών στο Ελληνικό και διεθνές κοινό. ♪ Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η λειτουργία εργαστηρίων, σεμιναρίων, εκδόσεων, συνεδρίων σχετικά με τη χορωδιακή θεωρία και τη πράξη. |
Οι σκοποί της Στέγης επιδιώκουμε να πραγματοποιηθούν με:
- Τη σύσταση και λειτουργία επιτροπών περιστασιακού ή μόνιμου χαρακτήρα.
- Τη δημιουργία τμημάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, κάθε μορφής και επιπέδου, για τη χορωδιακή τέχνη και τεχνική (σεμινάρια, εκδόσεις, συνέδρια)
- Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη λειτουργία μορφωτικών και επιμορφωτικών εργαστηρίων (ενταγμένων σε εθνικά ή κοινοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα) στα πλαίσια της, διεθνώς πια, καθιερωμένης αρχής της δια βίου κατάρτισης για την επιμόρφωση όλων των μελών και στελεχών -καλλιτεχνικών και διοικητικών- των χορωδιών.
- Την παρουσία της Στέγης στα προγράμματα μεγάλων καλλιτεχνικών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (πολιτιστικών οργανισμών, φεστιβάλ, ιδρυμάτων)
- Την τακτική έκδοση ενημερωτικού και επιμορφωτικού εντύπου.
- Πρωτοβουλίες για σύνθεση έργων χορωδιακής μουσικής, είτε με προκήρυξη διαγωνισμών – στην Ελλάδα και το εξωτερικό – με τοπικές και διεθνείς ανταλλαγές ανάμεσα σε νέους δημιουργούς, είτε με απευθείας ανάθεση σε καταξιωμένους συνθέτες.
- Την προβολή του καλλιτεχνικού έργου των χορωδιών μέσα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα και το διαδίκτυο (Internet).
- Τη συνεργασία με φορείς -στην Ελλάδα και διεθνώς-, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χορωδιακής κίνησης, έκφρασης και ζωής.
- Τη συνεργασία με το κράτος, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς της Eλλάδας και του εξωτερικού για την προαγωγή των σκοπών της Στέγης.
- Τη σύνδεση, εκπροσώπηση, ένταξη της Στέγης στους διεθνείς οργανισμούς του χορωδιακού κινήματος και συνεργασία μαζί τους .
- Την εξασφάλιση άρτιας τεχνολογικής υποστήριξης των χορωδιών, που θα διευκολύνει το έργο τους.
- Τη συστηματική μελέτη και προώθηση προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς κάθε ζητήματος που έχει σχέση με τους σκοπούς της Στέγης.
- Την εξασφάλιση μόνιμου χώρου για την υποστήριξη και προώθηση της χορωδιακής μουσικής και ζωής (εκθέσεις ιστορικού αρχείου χορωδιών, παρουσιάσεις της δράσης και των εκδόσεων των χορωδιών της περιφέρειας, αίθουσα συναυλιών, ηχογραφήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, βιβλιοθήκη και εγκατάσταση κόμβου αμφίδρομης επικοινωνίας και ανταλλαγών – μέσω και του διαδικτύου (Internet) – μεταξύ των ελληνικών και ξένων χορωδιακών συνόλων και οργανισμών, χώροι επικοινωνίας και αναψυχής μεταξύ, διοικητικών και καλλιτεχνικών στελεχών των χορωδιών όλης της επικράτειας, χορωδών και φίλων της χορωδιακής μουσικής).