28η Ενότητα Έργων Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Σας ενημερώνουμε ότι στο Χορωδιακό Αρχείο Αντώνη Κοντογεωργίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη αναρτήθηκε η 28η ενότητα έργων.

Το  1961, από μέλος της παιδικής χορωδίας των χριστιανικών μαθητικών ομάδων (ΧΜΟ) Θεσσαλονίκης, εξαναγκάστηκα να αναλάβω τη διεύθυνσή της, γιατί, μετετέθη ξαφνικά ο μαέστρος της, κι όπως επέμειναν οι “επάνω”, ήμουν ο μόνος που σπούδαζα πιάνο στο Κρατικό Ωδείο, άρα και ο ενδεδειγμένος(!) διάδοχος. Κανείς δεν σκέφτηκε πως το πιάνο ουδεμία σχέση έχει με το μαεστρηλίκι. Μονόφθαλμος λοιπόν μεταξύ αόμματων άρχισα την περιπέτειά μου στον χώρο της διεύθυνσης χορωδίας, με το “ηθικό”  δικαιολογητικό του ανήλικου.

Παραμείναμε δυο χρόνια στο παλιό ρεπερτόριο των κατηχητικών, για να ξανοιχτούμε μετά στο ευρύτερο παγκόσμιο, και μάλιστα σε πανέμορφα έργα συνθετών, όπως, o Heinrich Schütz, ο Paul Hindemith, ο Hugo Distler, ο Bela Bartok! (ούτε καν ξέραμε ποιοι είναι αυτοί, κι όχι μόνο εμείς, αλλά κι η πλειονότητα των “επαγγελματιών” μουσικών εκείνης της εποχής στη χώρα μας, με εξαίρεση τον Γιάννη Μάντακα). Και κοντά σ’ αυτά καταπιαστήκαμε και με εξίσου άγνωστους τότε στην Ελλάδα συνθέτες της Αναγέννησης, όπως για παράδειγμα, Orlando di Lasso, Giovanni P. da Palestrina, Passerau, Michael Praetorius, Hans Leo Hassler, Johann Crüger κι άλλους πολλούς. Απίστευτες τρέλες, ειδικά σε κείνη την εποχή της χορωδιακής Σαχάρας, με δυό όλες-όλες παιδικές χορωδίες, με τη σημερινή έννοια του όρου: Τη χορωδία των Ανακτόρων υπό τον Μιχάλη Αδάμη, που έψαλλε κυρίως στις κυριακάτικες Λειτουργίες του παλατιού κι αυτήν των ΧΜΟ Θεσσαλονίκης.

Αυτό που με ευχαριστεί και τώρα, ήταν πως μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου (Γιάννη Καλέτσαρη, Μίμη Γκότση, Ρούλη Παπακωνσταντίνου, Παύλο Καϊμάκη, Στάθη Χατζηιωαννίδη), αποφεύγαμε με φρίκη ό,τιδήποτε ήταν, αυτό που χαρακτηρίζω σήμερα «coca-cola music». Ποτέ δεν δίναμε στα παιδιά τέτοια αθύρματα. Εκ των υστέρων βλέπω ότι από καλή μας τύχη είχαμε σωστή αντίληψη του παιδαγωγικού χαρακτήρα της μουσικής και δεν καταγινόμασταν με έργα ανόητα, εφήμερα ή απλώς περιστασιακά εντυπωσιακά, μιας χρήσης, που μετά φεύγαν και χάνονταν. Διαλέγαμε επίμονα και συνειδητά καλό ρεπερτόριο.

Τη χορωδία τη διηύθυνα μέχρι τη στράτευσή μου το 1970. Από την περίοδο εκείνη είναι και το ρεπερτόριο της 28ης, όπως και της 27ης ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Στέγης, αλλά και των δύο επόμενων.

Α.Κ.

Όλα τα έργα όλων των αναρτήσεων είναι διαθέσιμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Απευθείας πρόσβαση στις παρτιτούρες:

Passerau – Μια βαρκούλα [Gentil maréchal (A Paris pres les Billettes)]

Schuetz – Καταχνιά (Ich harrete des Herren)

Sermisy – Το πεφταστέρι (Pur ung plaisir)

Vivaldi – Domine Fili Unigenite (Από το Gloria)

Vivaldi – Gloria

Hindemith – Φέρνει το φως της αυγής (Puisque tout passe)

Janequin – Ξημέρωσε καλοκαιριά (Ce Moys de May)

Lemlin – Ο κούκος (Der Gutzgauch auf dem Zaune saß)

Palestrina – Κύριε Ελέησον (Από τη Λειτουργία Lauda Sion)

Βάση Δεδομένων Χορωδιακού Αρχείου Αντώνη Κοντογεωργίου

Για να προσπελάσετε τη βάση δεδομένων του Χορωδιακού Αρχείου του αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου πατήστε εδώ. Πατώντας πάνω στο βελάκι δεξιά στην κάθε στήλη της επικεφαλίδας, διαλέγετε τα κριτήρια αναζήτησης που επιθυμείτε έτσι ώστε εύκολα να φτάσετε στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Αντώνη Κοντογεωργίου για την ευγενική παραχώρηση του πολύτιμου χορωδιακού του αρχείου.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *