7ο Πανελλήνιο Σεμινάριο (Διαδικτυακό): Η Μουσική της Αναγέννησης

7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (Διαδικτυακό) ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ (8-29 Νοεμβρίου 2020)

Η Μουσική της Αναγέννησης

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών ως Συλλογικός Χορωδιακός Φορέας της πατρίδας μας, έχει ως σκοπό της την έμπρακτη υποστήριξη των Ελληνικών Χορωδιών των Μαέστρων τους και των νέων μουσικών  που ασχολούνται με την Χορωδιακή Μουσική. Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή πέντε εξαιρετικών Σεμιναρίων στον Βόλο το 2007, στη Θεσσαλονίκη το 2008 στην Αθήνα το 2016,  στη Λάρισα το 2017, στην Αθήνα το 2019, αλλά και την ακύρωση ενός ακόμα Σεμιναρίου που θα λάμβανε χώρα στην Πάτρα το 2018, λόγω της ξαφνικής απώλειας του Αντώνη Κοντογεωργίου,  προχωρά στη  διοργάνωση του 7ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου, το οποίο, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί  διαδικτυακά για  τέσσερεις συνεχόμενες Κυριακές του Νοεμβρίου του 2020, από τρεις (3) ώρες κάθε φορά, ξεκινώντας από την Κυριακή 8 Νοεμβρίου από 11:00 έως 14:00 μέσω πλατφόρμας του Zoom.

Κάθε Κυριακή θα υπάρχει άλλος Εισηγητής που θα αναπτύσσει θέματα, που αφορούν τη Μουσική της Αναγέννησης. Έτσι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου εισηγητής θα είναι ο Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Μαέστρος και Συνθέτης Νίκος Καριώτης. Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, εισηγητής θα είναι ο Καθηγητής Ανώτερων θεωρητικών, Μαέστρος και Συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος. Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου εισηγητής θα είναι ο Μαέστρος – Μουσικολόγος και Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, Νίκος Ευθυμιάδης. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου εισηγήτρια θα είναι η Καθηγήτρια Μουσικής του Κολεγίου DEREE, Έφη Μηνακούλη.

>> ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 7ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (αρχείο doc)

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα :

Α. «Η γέννηση του Ευρωπαϊκού Μουσικού Πολιτισμού, από το Γρηγοριανό μέλος στον Josquin de Prez” (15ος αιώνας). Ιστορική και θεωρητική προσέγγισηΜεσαίωνας και πρώιμη Αναγέννηση»

Εισηγητής: Νίκος Καριώτης

  1. Γρηγοριανό μέλος ,η γέννηση της πολυφωνίας από το organum στην Ars Antigua (Μη μετρημένη μουσική , εκκλησιαστικοί τρόποι, σημειογραφία –σχέση με τη νεότερη ).
  2. Ars nova, Perotin και Notre Dame
  3. 15ος αιώνας, Dufay – Ockeghem – Binchois- Isaac (μεταξύ έντεχνου και φολκλορικού) ρυθμολογία, σημειογραφία
  4. Josquin des Pres: Μοτιβική – μιμητική πολυφωνία

Β. “Αντίστιξη 16ου αιώνα – Στα χνάρια του Giovanni Pierluigi da Palestrina

Εισηγητής: Κώστας Ευαγγελάτος

Θα παρουσιαστούν – όσο γίνεται πιο επιγραμματικά – τα παρακάτω βασικά στοιχεία του ύφους του μεγάλου Πολυφωνιστή:

  1. Γενικά

–  Οι Τρόποι της Αναγεννησιακής πολυφωνίας. Πρωτότυποι και       Τρανσπορταρισμένοι τρόποι (Original and Transposed Modes).

–        Η Αρμονία του Τροπικού Συστήματος – Βασικές διαφορές με αυτήν    του Τονικού.

–        Σημειογραφία, μέτρο – ρυθμός.

  1. Ειδικότερα

–           Κατασκευή της “Παλεστρινικής” μελωδικής γραμμής.

–           Δίφωνη Αντίστιξη:

Ο χειρισμός της διαφωνίας. Η περίπτωση της Cambiata και του τονισμένου διαβατικού φθόγγου (accented passing note). Ευθεία και   Παράλληλη κίνηση, Κρυμμένες και Παράλληλες 5ες και 8ες.

–           Μίμηση.

–           Πτώσεις (Cadences).

–           Οι βασικές μορφές της Θρησκευτικής μουσικής. Το Μοτέτο (Motet)               και η Λειτουργία (Mass).

 

 

Γ.  «Η Ερμηνευτική προσέγγιση της Χορωδιακής Μουσικής στην εποχή της Ιταλικής  Αναγέννησης».

Εισηγητής: Νίκος Ευθυμιάδης

Θα αναλυθούν ζητήματα όπως – προβλήματα μεταγραφών, επιλογή τονικού ύψους χορδίσματος, υφολογικά γνωρίσματα, σχέση μετρικής και κειμένου, ηχόχρωμα κ.α.

Θα αναλυθούν συγκεκριμένα χορωδιακά έργα αυτής της εποχής:

Popule meus ( Giovanni Pierluigi da Palestrina)

O Jesu mi Dulcissime (Felice Anerio)

Da cosi dotta ( Giovanni Pierluigi da Palestrina)

Il bianco e dolce cigno (Jaques Arcadelt)

Δ. «Εισαγωγή στην διδασκαλία και στην διεύθυνση της κοσμικής φωνητικής μουσικής του 16ου αιώνα – Η Αγγλική και Φλαμανδική Σχολή»

Εισηγήτρια: Έφη Μηνακούλη

Στην εποχή της Αναγέννησης η φωνητική μουσική είναι το σημαντικότερο είδος και η πολυφωνική σύνθεση φτάνει την μέγιστη ακμή της. Η αισθητική αξία των συνθέσεων αυτών είναι μοναδική και η σημασία τους στην εξέλιξη της χορωδιακής μουσικής είναι ανεκτίμητη. Η εκπαιδευτική τους αξία για το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό φωνητικό σύνολο είναι επίσης πολύ σημαντική. Το εισαγωγικό αυτό σεμινάριο θέτει τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τον μαέστρο κατά την διδασκαλία και την διεύθυνση ενός έργου της εποχής αυτής. Θα αναφερθούμε αρχικά στην επιλογή του ρεπερτορίου και της σημασία ανεύρεσης έγκριτης έκδοσης. Θα μιλήσουμε για την σημασία της κατανόησης και της σωστής εκφοράς του ποιητικού κειμένου, για την διαμόρφωση του ήχου, για την επιλογή του τέμπο, και τον καθορισμό των μουσικών φράσεων, της μουσικής άρθρωσης, και των δυναμικών που ταιριάζουν στο ύφος της εποχής. Τέλος θα αναφερθούμε στην τεχνική οργανικής συνοδείας και στην διεύθυνση της αναγεννησιακής φωνητικής μουσικής.

Θέματα αναλυτικά

  • Πρωτότυπο μουσικό κείμενο – Facsimile – Πηγές στο διαδίκτυο
  • Εκδόσεις
  • Επιλογή ρεπερτορίου: Frottola – Chanson – Villancico – Ιταλικό /Αγγλικό Μαδριγάλι
  • Κείμενο: Κατανόηση – εκφορά – προφορά – προσωδία.
  • Μουσική Διδασκαλία: Ήχος – Ύφος (τέμπο , φράση, μουσική άρθρωση, δυναμικές)
  • Διεύθυνση – Συνοδεία

Στους συμμετέχοντες θα αποσταλούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Ποσό συμμετοχής

  • Το ποσό για συμμετοχή είναι 35 Eυρώ και είναι ενιαίο, καλύπτοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε μία ή σε όλες τις διαδικτυακές εισηγήσεις αυτού του Σεμιναρίου.

Παρακαλείσθε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας,  καθώς και τον αριθμό των ατόμων από τον φορέα σας που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο και τα πλήρη στοιχεία του κάθε συμμετέχοντος. 

>> ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 7ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (αρχείο doc)

Λήξη υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2020.  Οι παρτιτούρες των έργων του σεμιναρίου θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους μετά την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής τους και την πληρωμή για τη συμμετοχή τους.

Η πληρωμή του ποσού για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο γίνεται  μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (Τράπεζας Πειραιώς στον υπ’ αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151)

Ο κάθε ενδιαφερόμενος παρακαλείται να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής και να την στείλει στην Στέγη Ελληνικών Χορωδιών με φαξ στo 210-9764774 η με e-mail στη διεύθυνση seminar@stegi-chorus.gr , μαζί με αντίγραφο της κατάθεσης του ποσού των 35 Ευρώ για την κατοχύρωση θέσης στο Σεμινάριο.

Για την είσοδό σας στην πλατφόρμα του Zoom θα σας αποσταλεί έγκαιρα ο κωδικός πρόσβασης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Στέγη Ελληνικών Χορωδιών : website : www.stegi-chorus.gr

email: seminar@stegi-chorus.gr

Για οικονομικά θέματα: Βάσω Καριώτη 6983-026735,  Για κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα του Zoom: Ειρήνη Πατσέα 6979-816906

 

Υπεύθυνοι Οργάνωσης Σεμιναρίου Στέγης Ελληνικών Χορωδιών :

Θωμάς Λουζιώτης,  Γιώργος Γεωργόπουλος,

Ειρήνη Πατσέα, Βάσω Καριώτη

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *