Μουσική Πανδαισία από Φωκαέα – Cantelena – Ορχήστρα Ωδείου Πατρών
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η πρωινή εφημερίδα των Πατρών «Γνώμη», με αφορμή την συμπλήρωση 45 ετών κυκλοφορίας της στην πόλη μας και ο πολιτιστικός όμιλος «Θεόδωρος Φωκαεύς», για τον εορτασμό των 12 ετών, πολιτιστικής ιστορίας και μουσικής του πορείας, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο: «Αινείτε τον Θεόν εν χορώ και οργάνω», στα πλαίσια των εφετινών Πρωτοκλητείων. Η συναυλία που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Πατρών και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΟΛΠΑ και με την βοήθεια πολλών ευγενικών χορηγών, είχε σαν βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή της χορωδιακής μουσικής(Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής) και τη διάδοση της Ελληνικής μουσικής Παράδοσης, παράλληλα με την γνωριμία με τα παραδοσιακά Ελληνικά, μουσικά όργανα.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του ομίλου του Φωκαέως κ. Γεώργιος Βέργος και στην αρχή της ο Βυζαντινός χορός έψαλλε Βυζαντινά μέλη, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του Πρωτοψάλτου κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, προς τιμήν του πολιούχου μας Αποστόλου Ανδρέα και γνωστούς ύμνους από τον καινούργιο του δίσκο «Υμνολογούμεν ψάλλοντες», σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος, με τέλεια αρμονία μέλους – ισοκρατήματος. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η επική απόδοση της Δοξολογίας και πιο συγκινητική και κατανυκτική η υπέροχη ερμηνεία των ύμνων της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν – Άξιον εστίν», που ολοκλήρωσαν το Βυζαντινό πρόγραμμα. Η μουσική συνέχεια ανήκε στην υπέροχη χορωδία των Πατρών «Cantelena», με τη προπαιδική, παιδική και μικτή χορωδία να τραγουδούν εξαίσια γνωστά Ελληνικά τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και άλλων γνωστών συνθετών και θαυμάσια ευρωπαϊκά άσματα, υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Ελένης Παπαδοπούλου – Αραβαντινού. Οι γλυκύτατες φωνές των παιδιών γέμισαν τον συναυλιακό χώρο με ζεστασιά και ελπίδα αναδεικνύοντας την μοναδικότητα της μουσικής και της τέρψης που χαρίζει στον ακροατή. Η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών υπό την διεύθυνση του καθηγητή παραδοσιακών μουσικών οργάνων και οργανοποιού κ. Γιάννη Παναγιωτόπουλου, έκλεισε όμορφα το πρώτο μέρος του μουσικού προγράμματος, με περίτεχνους μουσικούς ήχους που ταξίδεψαν το ακροατήριο από τη Θράκη ως την Κρήτη, από το γαλάζιο και την αλμύρα του Αιγαίου ως τα πλούσια στολίδια και ηχοχρώματα της Πόλης και τα παράλια της Μ. Ασίας. Στο δεύτερο μέρος του μουσικού προγράμματος οι δύο χορωδίες τραγούδησαν υπέροχα τραγούδια από την Κάλυμνο, την Κρήτη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Μ. Ασία, με την συνοδεία των μουσικών οργάνων και καταχειροκροτήθηκαν παρατεταμένα. Το μουσικό φινάλε έγινε με 130 χορωδούς επί σκηνής και από τις δύο χορωδίες που συμμετείχαν και την Ορχήστρα, με ένα μουσικό κομμάτι αφιερωμένο στο Θεό, την Ελλάδα, τον ήλιο της, το φως, τους Έλληνες, που αποδόθηκε υπέροχα και συγκίνησε τους παρευρισκομένους.
Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευλογία των Πατρών από τον Θεό να έχει τον Απόστολο Ανδρέα πολιούχο και προστάτη και στην συνάφεια και αξία όλων των ειδών της Ελληνικής Μουσικής. Άλλωστε οι συνεργασίες των μουσικών σχημάτων τόνισε αναδεικνύουν την ποικιλία της πλούσιας μουσικής μας Παράδοσης. Και η μουσική αυτή είναι Ελληνική, ούτε ανατολίτικη ούτε δυτική, γιατί ανήκουμε στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, έδωσε κατόπιν αναμνηστικά διπλώματα και στα τρία μουσικά σχήματα, για την θαυμάσια απόδοσή τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρ. Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος κ. Αχαίας κ. Χρ. Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος κ. Αθ. Ραυτακόπουλος, ο βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Αθ. Νταβλούρος, η πολιτευτής κ. Ελ. Κονιδάρη, ο βοηθός του Γ. Π. Αστυνομικού Διευθυντού κ. Χρ. Τσούρας, ο πρόεδρος του 2ου ΦΟΔΣΑ κ. Σπ. Τραχάνης, ο Άρχων Ιερομνήμων του Οικουμενικού Θρόνου κ. Π. Μαρτίνης, πολλοί σεβαστοί πατέρες, μουσικολογιώτατοι Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι(Αριστείδης Μπουχάγιερ, Ιωάννης Κόττορος, Στέφανος Σκαρπέλος, Δημήτριος Σταυριανός) και πλήθος κόσμου.
Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Βάσσης Κωνσταντίνος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Διαμαντόπουλος Νικόλαος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραβιώτης Νικόλαος, Καραγκούνης Λουκάς, Κατσαρέλης Νικόλαος, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Κωστόπουλος Ιωάννης, Λάγιος Παναγιώτης, Λάζαρης Παναγιώτης, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης, Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μπιλιανός Θεόδωρος, Παναγιωτάκης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόρης, Παπανικολάου Χρήστος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τζουμανίκας Παναγιώτης, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.
Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών: Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Παναγιωτόπουλος – Πολίτικη λύρα, Πολίτικο λαούτο Παύλος Μάλλιαρης – Πολίτικη λύρα, Βασίλης Γιαννάτος – Κρητική λύρα, Ευγενία Σταυροπούλου – Βιολί, Άρης Σταμόπουλος – Βιολί, Θεοδόσης Μπεκούλης – Ούτι, Αγγελική Ηλιοπούλου – Ούτι, Ασπασία Καπετανοπούλου – Ούτι, Χάρης Μύτραινας – Ούτι, Μίλτος Κόρδας – Ταμπουρά, Ανδρέας Κούφης – Ταμπουρά, Σταύρος Τερπίνας – Πολίτικο λαούτο, Αναστάσιος Μάλλιαρης – Πολίτικο λαούτο, Σωτήρης Καφούσιας – Κανονάκι, Γιάννης Τσεντούρος – Κρουστά, Αλέξης Φραγκούλιας – Κρουστά.
Διεύθυνση -διδασκαλία Γιάννης Παναγιωτόπουλος – Ιστορικά στοιχεία, αφήγηση – Νικολίνα Θωμοπούλου.