ΜΕΛΩΔΙΚΗ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟ»

Χορωδιακή πανδαισία στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Με ιδιαίτερη επιτυχία συναντήθηκαν πέντε χορωδίες – φωνητικά σύνολα, την Κυριακή 1η Ιουλίου, στις 9.30μμ το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, οδηγώντας  σε ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο, φωνητικό ταξίδι το κοινό της περιοχής.
Τίτλος της εκδήλωσης «Η Μουσική σε Κύκλο», στην οποία συμμετείχαν, οι χορωδίες «Cantelena» (Παιδική Χορωδία Διεύθυνση Σοφία Μιχαηλίδη και Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού) , «Vocal» Φωνητικό Σύνολο Πάτρας» (Διεύθυνση Κατερίνα Πολυμενάκου), Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» (Διεύθυνση Χαράλαμπος Θεοτοκάτος), η Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Σοφία Γιολδάση) και η Μικτή Χορωδία «Cantelena» (Διεύθυνση Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού), μιας συναυλίας που άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεων, του μηνός Ιουλίου για το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.


Το Ρωμαϊκό Ωδείο, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό και το απαλό νυκτερινό αεράκι, πλημμύρισε από τη μαγεία της χορωδιακής μουσικής, με το κοινό να απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο φωνητικό αποτέλεσμα, που μόνο η χορωδιακή τέχνη μπορεί να προσφέρει.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παιδική χορωδία της «Cantelena», που παρουσίασε ένα πανέμορφο μουσικό πρόγραμμα πλαισιωμένο από ανάλογη χορογραφία και σκόρπισε με τις γλυκές φωνές των παιδιών ενθουσιασμό, ελπίδα και αρμονία στο κοινό. Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό φωνητικό σύνολο «Vocal», με ένα υπέροχο ξένο ρεπερτόριο που αποδόθηκε θαυμάσια και κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού. Στο μέσον της συναυλίας παρουσίασε το πρόγραμμά της η Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», που ερμήνευσε Δημοτικά τραγούδια απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Το  Δημοτικό τραγούδι είναι ο ένας από τους δύο κορμούς του δένδρου που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Ο άλλος κορμός είναι η Εκκλησιαστική –  Βυζαντινή Μουσική. Ο στιχουργός του Δημοτικού τραγουδιού είναι πάντα ο  ανώνυμος ποιητής του λαού. Η Δημοτική μουσική όπως και η Εκκλησιαστική –  Βυζαντινή Μουσική, έχει τις ρίζες της στην μουσική των Αρχαίων Ελλήνων, τη μουσική του Πυθαγόρα, του Αριστόξενου και του Ευκλείδη. Είναι η συνέχεια του χορικού άσματος που έφτασε σε μας, μέσα απ’ τους αιώνες, καλύπτοντας μουσικά στιγμές χαράς, λύπης, θρήνου, στιγμές αγώνων για λευτεριά, μα και στιγμές αγάπης και έρωτα. Ο Βυζαντινός χορός «Θεόδωρος Φωκαεύς» παρουσίασε το Δημοτικό τραγούδι μέσα από μια ιδιαίτερη ακουστική άποψη, χωρίς συνοδεία οργάνων, με μόνη εναρμόνιση το ισοκράτημα και ενθουσίασε τόσο το ακροατήριο, που σε ορισμένα τραγούδια κτυπούσε ρυθμικά παλαμάκια σε όλη διάρκεια των τραγουδιών.

Ακολούθησε η εξαίρετη Χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, που επίσης απέδωσε υπέροχα ξένο επιλεγμένο ρεπερτόριο και ολοκλήρωσε τη μουσική βραδιά η Μικτή Χορωδία της «Cantelena» που απέδωσε καταπληκτικά Μάνο Χατζηδάκη και ξένα ευρωπαϊκά άσματα. Στον επίλογο, όλες οι χορωδίες μαζί τραγούδησαν την «Άρνηση» του Μίκη Θεοδωράκη και ολοκλήρωσαν την μαγευτική μουσική πανδαισία με πλήρη επιτυχία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»

  1. Λουλούδι της Μονεμβασιάς – Πελοποννήσου
  2. Να ’χα νεράντζι να ’ριχνα – Ρούμελης
  3. Η τράτα μας η κουρελού – Αιγαίου
  4. Γιάννη μου το μαντήλι σου – Ηπείρου
  5. Στη σκάλα π’ ανεβαίνεις – Μακεδονίας
  6. Τώρα που στήσαν το χορό – Μακεδονίας
  7. Ο Διγενής ψυχομαχεί – Κρήτης
  8. Μήλο μου κόκκινο – Μακεδονίας
  9. Στο Γαλατά ψιλή βροχή – Μ. Ασίας.

 

ΧΟΡΩΔΟΙ

π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος
π. Βασίλειος Πατσός
Αθανασόπουλος Σωτήριος
Ανδριανόπουλος Σπυρίδων
Γεωργόπουλος Γεώργιος
Γκουρβέλος Σπυρίδων
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος
Καραβιώτης Νικόλαος
Καραγκούνης Λουκάς
Κοζιώρης Ιωάννης
Κοροντζής Κωνσταντίνος
Κυριακόπουλος Θεόδωρος
Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος
Κωστακιώτης Ευάγγελος
Κωστόπουλος Γερ. Ιωάννης
Λάγιος Παναγιώτης
Λαμπρόπουλος Γεώργιος
Λέντζιος Παναγιώτης
Μακρυπούλιας Ιωάννης
Μαντέλης Γεώργιος
Μάρκου Γεώργιος
Μπιλιανός Θεόδωρος
Παναγιωτάκης Γεώργιος
Παπαδημητρίου Νικόλαος
Παπαδημητρίου Παύλος
Παπαδόπουλος Γρηγόριος
Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος
Πάτσης Θεόδωρος
Πολύδωρος Παναγιώτης
Σταθόπουλος Γεράσιμος
Σταυρόπουλος Γεώργιος
Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος
Φράγκος Νικόλαος
Χαλκίδης Παναγιώτης

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *