Βράβευση της Χορωδίας “Θεόδωρος Φωκαεύς” στα Απολλώνεια Βραβεία 2019

ΣΑΡΩΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Ο ΦΩΚΑΕΥΣ – ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΣΤΑ «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2019»

Εξαιρετικά επιτυχής ήταν η 17η απονομή των «Απολλωνείων βραβείων 2019», ενός  ιδιαιτέρου θεσμού που καθιερώθηκε από το 2002, με στόχο τη διάκριση και την απονομή βραβείων σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτιστικής, αθλητικής, επιστημονικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, στην κατάμεστη κεντρική αρένα του Taekwondo στο Π. Φάληρο, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 6.00μ.μ. Πολλοί θα διερωτώνται πως συνδυάζονται όλες οι παραπάνω δραστηριότητες με την άθληση. Συνδυάζονται και συνταιριάζουν καθώς η άθληση αναφέρετε στην κλασσική Ολυμπιακή παιδεία, αφού οι Ολυμπιακοί αγώνες της αρχαιότητας αναδείχθηκαν σε κορυφαίο θεσμό παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και ανθρωπισμού. Σε μια μεγάλη παράδοση καλλιέργειας σώματος και πνεύματος, σ’ ένα καύχημα θεωρίας και πράξης σχετικά με την ολική κατάφαση του ανθρώπου.

Η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» βραβεύτηκε για την εν γένει προσφορά της στον Πολιτισμό και την Ελληνική κοινωνία με αφορμή την έκδοση του πρόσφατου μουσικού της λευκώματος και την κυκλοφορία του πρώτου παγκόσμιου αμφιωτικού ψηφιακού δίσκου Βυζαντινής μουσικής, με τίτλο «Υμνολογούμεν ψάλλοντες». Ο χορός σάρωσε τις διακρίσεις των «Απολλωνείων βραβείων 2019», τιμώμενος  από τον «Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών», τον «Σύλλογο Ελλήνων Πανελληνιονικών»,  το «Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Δικαίου», τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων», την «Πανελλήνια Επιστημονική Φιλογυμναστική Εταιρεία», τον «Σύλλογο Γυμναστηρίων Αττικής» και τον «Σύλλογο Παλαιμάχων  Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος». Όπως δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος, «Αποτελεί μεγίστη τιμή για εμάς η σημερινή βράβευση στα «Απολλώνεια βραβεία»,  αλλά και μεγάλη χαρά η σημερινή μας συνεύρεση σ’ αυτό τον χώρο, με την ευχάριστη επιφόρτιση του χορού μας, της μουσικής επιμέλειας της αποψινής εκδήλωσης. Η Βυζαντινή – Παραδοσιακή μας χορωδία, διάγοντας τον 15ο χρόνο πολιτιστικής της πορείας και μουσικής ιστορίας, αγωνίζεται ευγενώς για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας Παράδοσης, διαφυλάττοντας και μεταλαμπαδεύοντας την Εκκλησιαστική Βυζαντινή Υμνολογία και το Ελληνικό Παραδοσιακό τραγούδι, στηρίζοντας παράλληλα το αυθεντικό διαχρονικά, Ελληνικό τραγούδι που υπηρετούν με συνέπεια οι μεγάλοι Έλληνες μουσικοσυνθέτες, όπως ο κ. Δήμος Μούτσης. Σας ευχαριστούμε λοιπόν θερμά για την τιμή που μας κάνατε σήμερα και σας συγχαίρομε εγκαρδίως γι’ αυτή τη διοργάνωση, γιατί αναδεικνύεται ανθρώπους και πολιτιστικά σύνολα που προβάλλουν την πατρίδα μας, διατηρούν την Παράδοσή μας και κρατούν ψηλά την σημαία της Ελλάδας».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μικρή μουσική επίδειξη της καμεράτα των μικρών του Μεγάρου μουσικής και πρώτη βραβεύτηκε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, Πρωταθλήτρια του «EURO 2004», με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών απ’ αυτή την επιτυχία. Το βραβείο παρέλαβαν ο Γιάννης Τοπαλίδης και ο ποδοσφαιριστής Αντώνης Νικοπολίδης. Κατόπιν τιμήθηκε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Δήμος Μούτσης και η 42μελής χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», που είχε και την συνολική μουσική επιμέλεια της 2ωρης εκδήλωσης, τραγούδησε, μετά την βράβευσή του, 4 γνωστά τραγούδια του (Ελευσίνα, Άλλος για Χίο τράβηξε, Στου προφήτη Ηλία τα σοκάκια, Άσπρα κόκκινα, κίτρινα μπλε), αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Ακολούθησε η βράβευση της  Ορχήστρας Camerata Junior του Μεγάρου Μουσικής και του μαέστρου της και η απονομή τιμητικής πλακέτας  στη χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», που απέδωσε περίτεχνα στη συνέχεια Βυζαντινούς ύμνους από το τιμώμενο μουσικό της λεύκωμα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις υπόλοιπες βραβεύσεις πολιτικών, επιστημόνων και αθλητών, μεταξύ των οποίων ήταν η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη, ο προπονητής μπάσκετ Μιχάλης Κυρίτσης, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Αντώνης Γλύκας, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Πέτρος Μίχος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σοφία Σακοράφα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Κασιμάτης, βουλευτές πολιτευτές, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, οι πρόεδροι των διοργανωτών Συλλόγων και Εταιρειών, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές, οι γνωστοί δημοσιογράφοι Γιάννης Μαμουζέλος και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ την παρουσίαση έκαναν ο αθλητικός συντάκτης Μιχάλης Τσώχος και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου γυμναστηρίων Νάνσυ Γκόγια.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, π. Βασίλειος Πατσός, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος,
Ανδριανόπουλος Σπυρίδων, Βάσσης Κωνσταντίνος, Γαρδίκης Νεκτάριος, Γιαλελής Ανδρέας,  Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος,  Καραγκούνης Λουκάς, Κατσαρέλης Νικόλαος, Κοζιώρης Ιωάννης,  Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστόπουλος Γερ. Ιωάννης, Λάγιος Παναγιώτης,  Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέκκας Κωνσταντίνος, Μακρυπούλιας Ιωάννης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Μασσαράς Δημήτριος, Μπιλιανός Θεόδωρος, Παναγιωτάκης Γεώργιος,  Παπαδημητρίου Παύλος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος,  Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης,  Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Τριπολίδης Βασίλειος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.                                Χοραρχία και Διδασκαλία: Χαράλαμπος Θεοτοκάτος  (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών).

 

About The Author

Βυζαντινός χορός της πόλης των Πατρών που τον χαρακτηρίζει η ορθή γνώση της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, το νεαρό της ηλικίας της πλειοψηφίας των Ιεροψαλτών της, καθώς και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος τους

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *