Κορυφαία μουσική εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η πρωινή εφημερίδα των Πατρών «Γνώμη», με αφορμή την συμπλήρωση 45 ετών κυκλοφορίας της στην πόλη μας και ο πολιτιστικός όμιλος «Θεόδωρος Φωκαεύς» για τον εορτασμό των 12 ετών του, πολιτιστικής ιστορίας και μουσικής πορείας, στα πλαίσια των «Πρωτοκλητείων 2017». Πρόκειται για μία μουσική συνάντηση χορωδιακής κα παραδοσιακής, οργανικής μουσικής, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο: «Αινείτε τον Θεόν εν χορώ και οργάνω». Η επίκαιρη αυτή συναυλία θα περιλαμβάνει Βυζαντινά μέλη, θρησκευτικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν η Βυζαντινή – Παραδοσιακή «Θεόδωρος Φωκαεύς» και η ευρωπαϊκή χορωδία των Πατρών «Cantelena», τις οποίες θα πλαισιώσει η πανελληνίως αναγνωρισμένη Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρείας του Ωδείου Πατρών. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών και πολιτικών Αρχών της πόλης μας και πλήθος φιλόμουσων ακροατών. Στην συναυλία, ο Βυζαντινός χορός θα παρουσιάσει επιλεγμένους ύμνους όλου του ενιαυτού από την τελευταία δισκογραφική του παραγωγή «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες», ενώ η χορωδία «Cantelena» θα αποδώσει ευρωπαϊκά θρησκευτικούς ύμνους. Και τα δύο μουσικά σχήματα στη συνέχεια θα τραγουδήσουν Ελληνικά, παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια με την συνοδεία των οργάνων της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρίας του Ωδείου Πατρών, η οποία θα παρουσιάσει και δικό της μουσικό, παραδοσιακό ρεπερτόριο.
Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» ιδρύθηκε στην Αποστολική πόλη των Πατρών στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού Ορθοπαιδικού ιατρού και προέδρου της Γεωργίου Βέργου και του διακεκριμένου Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και εξαίρετου Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Περιλαμβάνοντας κυρίως νέους και πολλά υποσχόμενους μελωδούς, αλλά και έμπειρους γνωστούς Ιεροψάλτες της πόλης μας, η καινούργια χορωδία γρήγορα αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως ένα αξιοζήλευτο πολιτιστικό σύνολο στον χώρο της Βυζαντινής – Παραδοσιακής μουσικής της πόλης των Πατρών και της χώρας μας, πραγματοποιώντας έναν ευγενή αγώνα για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας κληρονομιάς.
Το όνομά της, το πήρε η χορωδία από το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, ο οποίος υπήρξε Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κορυφαίος συγγραφέας και εκδότης μουσικών βιβλίων, ακούραστος πρωτεργάτης της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας. Το έμβλημα της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», συνταιριάζει σε μια εικόνα, την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική παράδοση με την Ελληνική ταυτότητα του χορού, συνδυάζοντας τον Βυζαντινό αετό και τα σύμβολα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων με την Ελληνική γαλανόλευκη σημαία, απηχώντας την Εκκλησιαστική μουσική παράδοση του Βυζαντίου στην σύγχρονη εποχή.
Στα 12 χρόνια μουσικής της ιστορίας, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» συμμετείχε με επιτυχία σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης των Πατρών, αλλά και όλης της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού. Παράλληλα, στην 12ετή πορεία του ο Βυζαντινός χορός έχει να παρουσιάσει 8 αξιοζήλευτες δισκογραφικές παραγωγές, που καλύπτουν επικαίρως όλες τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης και οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης γνωστά επιλεγμένα μέλη όλου του ενιαυτού. Από τη πολιτιστική διαδρομή της χορωδίας, ξεχωρίζουν οι βραβεύσεις της από το Βασιλικό ζεύγος της Σερβίας το 2010, με την «Ύψιστη Μουσική τιμητική διάκριση», η απονομή της «Πατριαρχικής ευλογίας» του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου το 2012, μετά την επίσημη εκδήλωση – συναυλία του Οικουμενικού Θρόνου που πραγματοποίησε στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Σταυροδρομίου, στην Κωνσταντινούπολη, η τιμητική μουσική διάκριση που έχει λάβει από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών για τον ψηφιακό δίσκο των «Πρωτοκλητείων 2008», για την μουσική του ποιότητα και την αρτιότητα παραγωγής του, το «Ευεργετήριο γράμμα» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου το 2015, για την δεκαετή συμβολή της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης των Πατρών και της κοινωνίας μας, η ξεχωριστή τιμητική συμμετοχή και διάκριση στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, τον Ιούλιο του 2015 και η επίσης, ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών Πελοποννήσου, στο θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Νεμέας, τον Ιούλιο του 2016. Φέτος ο χορός είναι υποψήφιος για τα μουσικά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Αθηνών, με την αφορμή της νέας του έκδοσης ενός συλλεκτικού, μουσικού λευκώματος 12ετούς πολιτιστικής ιστορίας.
Η χορωδία ‘Cantelena’ είναι μια νέα χορωδία που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, ξεκινώντας τη διαδρομή της στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας θέλοντας να καλύψει το κενό της σύγχρονης χορωδίας στην πόλη. Στην Cantelena, λειτουργούν τα χορωδιακά τμήματα: Προπαιδική Χορωδία, Παιδική Χορωδία, Μικτή Χορωδία, Studio Φωνητικής, Θεατρική Ομάδα, ενώ λειτουργεί και τμήμα Pre-Junior που αφορά παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών.
Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, τα χορωδιακά τμήματά της Cantelena, μεταξύ άλλων, έδωσαν συναυλίες στην Πάτρα, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ναυπλίου, στο Φεστιβάλ του Δ.Ω. Λάρισας και ήταν επίσημη προσκεκλημένη στο Μουσικό Πασχαλινό Φεστιβάλ της Σόφιας, της Βουλγαρίας. Οργάνωσε και πραγματοποίησε το 1ο «Cantelena’s Festival» στην Πάτρα. Συμμετείχε στην Ιστορική Συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη Θεοδωράκη» στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας και επίσης συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία στο 2ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Χορωδιών που διοργανώνει η ¨Interkultur¨, στην Καλαμάτα. Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Cantelena είναι η μαέστρος κ. Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού, ενώ στο συνοδευτικό πιάνο παίζει η Μαρίνα Μυλωνά.
Η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων δημιουργήθηκε το 2012, ως αποτέλεσμα της ιδρύσεως Τμήματος Ελληνικής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων στη Φιλαρμονική Εταιρία – Ωδείο Πατρών (2010). Ιδρυτής και υπεύθυνος διεύθυνσης και διδασκαλίας είναι ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής παραδοσιακών μουσικών οργάνων και οργανοποιός. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ταξιδεύει από τη Θράκη ως την Κρήτη («Της θάλασσας και της αγάπης – 2012), από το γαλάζιο και την αλμύρα του Αιγαίου («Μεσοπέλαγα αρμενίζω» – 2016), ως τα πλούσια στολίδια και ηχοχρώματα της Πόλης και τα παράλια της Μ. Ασίας («Μούσα άραγε τι τρόπος είναι να σε πω;» – 2013). Παράλληλα, καθιερώθηκαν κάθε χρόνο ως θεσμός οι χριστουγεννιάτικες συναυλίες με κάλαντα και διηγήματα του Δωδεκαημέρου από πολλές περιοχές της Ελλάδας («Να τα πούμε;» – 2012-2017), καθώς επίσης και πασχαλινές συναυλίες σε συνεργασία με διακεκριμένες χορωδίες («Τα Πάθη σου Κύριε» – 2012) και παρουσίαση ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας «εν χορδαίς και φωνάς» σε μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου («Επί ξύλου Βλέπουσα» – 2017). Ταυτόχρονα, η ορχήστρα εντρυφά στη μουσική των Ρωμιών Συνθετών της Πόλης κατά τον 17ο αιώνα και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της λόγιας μουσικής της Ανατολής («Ρωμιοί Συνθέτες της Πόλης 17ος-18ος αιώνας» – 2017). Το δυναμικό της ορχήστρας αριθμεί τους είκοσι και πλέον μουσικούς, με πληθώρα παραδοσιακών οργάνων, όπως η πολίτικη λύρα, η κρητική λύρα, το ούτι, το στεριανό λαούτο, το πολίτικο λαούτο, το κανονάκι, η φλογέρα αλλά και όργανα της Δύσης, όπως το βιολί και το κοντραμπάσο.