Ονειρική η Συναυλία του Φωκαεως στην Μητρόπολη στην Παναγία των Παρισίων – Η Επόμενη Εκδήλωση του Χορού

vergos mitropoli (21)

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» αφιερωμένη στην «διαχρονική ιστορία της Βυζαντινής μουσικής» στον Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 7.00μμ, στον οποίο ο Βυζαντινός χορός πραγματοποίησε την καλύτερή του συναυλία των τελευταίων ετών στην πόλη μας. Η εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και την στήριξη της Στέγης Ελληνικών χορωδιών, αποτελεί μια υλοποίηση σχετικής πρότασης της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, η οποία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Θεόδωρος Φωκαεύς» διοργάνωσε και περάτωσε με πλήρη επιτυχία το ευγενές αυτό εγχείρημα.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του εκπροσώπου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Στέγης Πατρών και Γενικού Γραμματέα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών κ. Γεωργίου Γεωργόπουλου, ο οποίος ανέδειξε το έργο της Χριστιανικής Στέγης και αναφέρθηκε στη στήριξή της σε παρόμοιες με την σημερινή εκδηλώσεις, που προβάλλουν την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Υμνολογία, αναλύοντας παράλληλα τον ψυχοθεραπευτικό ρόλο της Βυζαντινής μουσικής κατά τους Αγίους Πατέρες, ως Τέχνη προσευχής και δοξολογικό μέσο σωτηρίας του ανθρώπου. Μετά μίλησε ο πρόεδρος της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της θεματικής αυτής εκδήλωσης και όλους τους παρευρισκομένους και ανέλυσε τους ύμνους του πρώτου μέρους του μουσικού προγράμματος του χορού. Η 45μελής Βυζαντινή χορωδία, έψαλλε στη συνέχεια θαυμάσια και σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος, με επικό τρόπο, άριστες τονικές εναλλαγές και αξιοζήλευτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, επίκαιρους Χριστουγεννιάτικους ύμνους. Ξεχώρισαν οι καταβασίες των Χριστουγέννων και τα δύο δοξαστικά της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, «Ότε καιρός» και «Αίμα και πυρ», στα οποία μονωδίες απέδωσαν υπέροχα, ο χοράρχης κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος και ο Πρωτοψάλτης και μέλος του χορού, κ. Νικόλαος Φράγκος.

xorodia fokaeus mitropoli (8)

Ανάμεσα στα δύο μουσικά μέρη, παρουσιάστηκε από τον χοράρχη της χορωδίας, Μουσικολογιώτατο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης περί της «διαχρονικής ιστορίας της Βυζαντινής μουσικής ανά τους αιώνες», όπου πέραν της ιστορικής αναδρομής, αναφέρθηκαν τα στοιχεία της Αρχαιοελληνικής καταγωγής της Εκκλησιαστικής Ορθοδόξου Υμνολογίας, οι εξέχουσες μουσικές προσωπικότητες ανά τους αιώνες, η σχέση της με την Ελληνική Παραδοσιακή μουσική και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Και κατέληξε ο ομιλών λέγοντας: «Η Βυζαντινή μουσική είναι Τέχνη και σαν τέχνη είναι αυτοτελής αξία. Έχει σταθερότητα ως προς το ήθος, εξελίσσεται ως προς το ύφος και την τεχνική. Είναι το μέσον και όχι ο σκοπός στην Θεία λατρεία. Είναι το μέσον για να περάσει ο λόγος και να γεννηθεί μέσα μας θρησκευτική κατάνυξη. Γι’ αυτό ακριβώς είναι απέριττη, απλή σοβαρή και συνεπής στην Αρχαία Ελληνική καταγωγή της. Η Βυζαντινή Μουσική είναι φωνητική μουσική, χορικό άσμα, με καταβολές αρχαίες, στην μουσική που θεμελίωσαν ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης, ο Αριστοτέλης, προπάντων δε ο μέγας μουσικός της αρχαιότητας, Αριστόξενος ο Ταραντίνος. Αυτή την πολύτιμη μουσική κληρονομιά προσπαθούμε να διασώσουμε και να διαδώσουμε μέσα στην δύσκολη σημερινή εποχή που ζούμε, γιατί πιστεύουμε πως «στο ασήμι της Ελληνικής Μουσικής σκουριά δεν πιάνει».
Ακολούθησε το δεύτερο κομμάτι της μουσικής παρουσίας της χορωδίας, με επιλεγμένα ιστορικά Βυζαντινά άσματα και μέλη των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Αποδόθηκαν μοναδικά και με περίτεχνο τρόπο, γνωστοί διαχρονικοί ύμνοι(Φως ιλαρόν, Τη Υπερμάχω, Πληρωθήτω, Σε υμνούμεν-Άξιον εστίν) και κρατήματα που συγκίνησαν το ακροατήριο και η χορωδία απέσπασε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Οι ύμνοι αυτοί αποτελούν μέρος του προγράμματος που η χορωδία θα παρουσίαζε τον Απρίλιο του 2016 στην Παναγία των Παρισίων, στα πλαίσια του έτους θρησκευτικών χορωδιών της Ευρώπης 2015-2016, εκπροσωπώντας την πατρίδα μας ως ενεργό μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και διαφημίζοντας σε όλο τον κόσμο την Αποστολική πόλη των Πατρών, τιμώντας πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας και στη συνέχεια την ίδια την ιστορία και την προσπάθεια της χορωδίας για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής κληρονομιάς. Λόγω των τελευταίων δυσάρεστων γεγονότων που συνέβησαν στην γαλλική πρωτεύουσα, αυτό δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί, όμως δεν ματαιώθηκε και πιθανόν θα γίνει το φθινόπωρο του 2016, σύμφωνα με πληροφόρηση από την Ορθόδοξη Επισκοπή Γαλλίας. Άλλωστε μετά την ξεχωριστή εμφάνιση της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» στο Διεθνές φεστιβάλ της Σύρου το περασμένο καλοκαίρι, έχουν φθάσει και άλλες προτάσεις στην χορωδία, για την πραγματοποίηση συναυλιών και σε άλλα παγκόσμια μνημεία πολιτισμού της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε με το Απολυτίκιο της Γεννήσεως, που έψαλλαν μαζί η χορωδία και όλο το φιλόμουσο κοινό της εκδήλωσης και ακολούθησε η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Ο επίσκοπος ανέφερε πως «ζήσαμε μια θαυμάσια μουσική βραδιά από μια εξαίσια χορωδία που μας ανέβασε στα ουράνια» και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον χορό και να αξιώσει ο Θεός την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» να ψάλλει στην Πόλη, στην ελεύθερη Βασιλεύουσα, μέσα στην Αγιά Σοφιά. Επίσης, μίλησε για την γιορτή των Χριστουγέννων και πέραν των ευχών, ζήτησε από όλους τους Χριστιανούς «να βάλουν τον Χριστό μέσα στην καρδιά τους, μιας και Εκείνος έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς παιδιά του Θεού».

Ήταν μια μοναδική μουσική εσπερίδα, μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, που τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, πολλοί ιερείς, οι Πρωτοψάλτες κύριοι Αριστείδης Μπουχάγιερ, Φώτιος Μπαρούτας, Σπυρίδων Γαλάνης, οι Λαμπαδάριοι κύριοι Αθανάσιος Κωστίρης και Δημήτριος Σταυριανός, σύσσωμο το Συμβούλιο της Χριστιανικής Στέγης Πατρών και πολλά μέλη της και πλήθος κόσμου.

kosmos fokaeus mitropoli (23) georgopoulos mitropoli (6) anamnistiki xorodia fokaeus mitropoli (37) xrisanthos mitropoli (35)

About The Author

Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *