Με το σπουδαίο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Η λειτουργία του Ορφέα», η Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Οι εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν πολλά δρώμενα, θα ξεκινήσουν στις 17 Απριλίου, ενώ η τελετή αφής θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου. Η Φλόγα θα ταξιδέψει για επτά ημέρες στη χώρα μας και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Για τη χορωδία μας είναι η τρίτη φορά που συνεργάζεται με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, ανοίγοντας, μάλιστα, την αυλαία έναρξης των μουσικών εκδηλώσεων στην Αρχαία Ολυμπία.
Αυτό το διήμερο στην Τρίπολη βρέθηκαν η πιανίστρια κυρία Μαριλίνα Τζελέπη-Πατέρα καθώς και ο αρχιμουσικός Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος εποπτεύει τις προετοιμασίες της χορωδίας, που κάνει καθημερινά πρόβες για να αποδώσει τα μέγιστα το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Ακόμη, η Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ” Τρίπολης θα συμμετάσχει και στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, όπου θα παρουσιαστούν τραγούδια του συνθέτη.
“H λειτουργία του Ορφέα”
Στη Λειτουργία του Ορφέα, έργο πλούσιο σε μελωδίες, ρυθμούς και ηχοχρώματα, η ενορχήστρωση εδραιώνει μία εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των φωνών, της χορωδίας, της ορχήστρας και του αφηγητή. Το πνευματικό της περιεχόμενο, εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία αναζωογονεί το μύθο του προφήτη μουσικού Ορφέα. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησε να συνθέτει τη Λειτουργία του Ορφέα, σε μορφή σύγχρονου ορατορίου το 1992, έχοντας ως θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση και το έργο δομήθηκε στη βάση των διασωθέντων αρχαίων ορφικών ποιημάτων. Για το λιμπρέτο επέλεξε φράσεις, ακόμα και μεμονωμένες λέξεις από τα θραύσματα των ποιημάτων «Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων» αναφέρει ο συνθέτης, που εργάστηκε επιμελώς ολοκληρώνοντας τα πρώτα έξι μέρη: Ο Ορφέας στον Όλυμπο, Παιάν – Ωδή στον Απόλλωνα, Γαία Θεά, Υπερίων, Ω Φύση – Ύμνος στη Φύση, Κουρήτες – Κορύβαντες και αργότερα πρόσθεσε ακόμα δύο μέρη: Η Ευρυδίκη Περιμένει, Ήρθε η Αγάπη, σε στίχους δικούς του και ένα ορχηστρικό το Βακχικό Χορό.
“…Με την πίστη του στο φως, στην καθαρότητα της ψυχής, ο Ορφέας έγινε μύστης μιας νέας θρησκείας που στηριζόταν στη καλοσύνη και στην αγνότητα. Στηριζόταν επίσης στο σεβασμό του φυτικού και ζωικού κόσμου που μας περιβάλλει. Ρομαντισμός και νοσταλγία; Ίσως. Όμως σίγουρα το εγγύς μέλλον. Η Ευρυδίκη είναι η βροχή, το νερό. Ο Ορφέας είναι το όριον φωτός, εάν θέλουμε…”
Γιάννης Μαρκόπουλος